Wat iedereen, die zelf zijn pensioen regelt, moet weten.

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (22-10-2014)
Het pensioenlandschap is sterk in beweging. Onze traditionele pensioenfondsen zijn collectief van aard, dat wil zeggen dat het lief en leed met elkaar gedeeld wordt; jong en oud betalen dezelfde pensioenpremie en hebben dezelfde beleggingsportefeuille. In een tijdperk van individualisering lijkt dit collectieve model uit de mode. In aanloop naar de pensioendialoog die de staatssecretaris is gestart, klinkt ook in Nederland steeds meer de roep om meer individualisering in ons pensioenstelsel.

In de Verenigde Staten is het pensioenstelsel al veel langer individueel van aard. Werknemers sparen daar veelal in een zogenaamd ‘401(k) plan’, ofwel een defined contribution plan. Dat is een geblokkeerde beleggingsrekening waarop je zelf je pensioenpremie stort en waarbij jouw storting voor een deel door de werkgever wordt aangevuld. De Amerikaanse vereniging van beleggingsfondsen (de ICI) heeft onderzoek gedaan naar dit model en concludeert dat deelnemers zeer tevreden zijn met de regeling. Ze waarderen in het bijzonder de eigen vrijheid en verantwoordelijkheid voor de beleggingsbeslissingen.

Ideaal toch? Of niet?

  1. Individuele verantwoordelijkheid vergroot de betrokkenheid en bewustzijn bij het eigen pensioen.

Dit is zondermeer een heel groot voordeel. Meer bewustzijn is (in welke soort regeling dan ook) zeer aan te bevelen. De invulling van je pensioen behoort tot één van die vier belangrijke beslissingen in ieders leven die vele honderd duizenden euro’s verschil kunnen maken. Andere keuzes in je leven die zoveel financiële impact hebben zijn de keuze voor een opleiding, een baan en de aanschaf van een woning.

  1. Een grote meerderheid van de bevolking is amper in staat om de consequenties van de eigen keuzes te overzien.

Een onderzoek van Lusardi, Mitchell en Curto uit 2014 laat zien dat een grote meerderheid van de bevolking amper in staat is om de consequenties van de eigen keuzes te overzien. Het ontbreekt de meeste mensen eenvoudigweg aan reken­vaardigheden, beleggingskennis en zelfkennis om verstandige beslissingen te nemen. Met name ouderen en laag opgeleiden zijn bijzonder kwetsbaar. Voor deze mensen zijn collectieve pensioenfondsen zo slecht nog niet.

  1. De groep die het wel kan behaalt gemiddeld 1,3% per jaar extra rendement.

Daarnaast is er een groep mensen die uitstekend in staat is om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen pensioen. Blijkens een ander onderzoek waarin Clark, Lusardi en Mitchell becijferen dat beleggers met veel financiële kennis gemiddeld 1.3% per jaar extra rendement verdienen. Het pensioen van deze beleggers kan dan na een paar decennia zomaar 30% hoger zijn dan dat van beleggers met minder financiële kennis!

  1. De beleggingsprestaties van pensioenfondsen zijn zeer goed.

De traditionele pensioenfondsen zijn vaak negatief in het nieuws omdat hun dekkingsgraden de laatste jaren onvoldoende waren. Toch waren de beleggingsresultaten zeer sterk te noemen. De problemen van de fondsen zaten niet zozeer in de beleggingen, maar vooral in de verplichtingen.

Uit berekeningen op basis van gegevens van De Nederlandsche Bank blijkt dat pensioenfondsen in de periode 2006-2012 een gemiddeld rendement behaalden van 5,85%. Om de verplichtingen bij te kunnen houden, was echter een rendement van 10,33% nodig. Maar als we kijken naar de markt in brede zin zien we dat er op Europese aandelen jaarlijks 1,09% verloren werd, dat wereldwijd aandelen slechts 0,25% per jaar behaalden en dat obligaties een rendement hadden van 4,69%. Met een mix van aandelen en obligaties zijn onze Nederlandse pensioenfondsen uitstekend in staat gebleken breed gespreide indices te verslaan. Het is maar zeer de vraag of je dat als individu ook lukt.

Belangrijke les
Collectieve regelingen hebben veel goeds te bieden. Echter, deze regelingen zijn niet voor iedereen toegankelijk. Daarnaast willen steeds meer mensen meer invloed op hun eigen pensioenopbouw. Dan is de belangrijkste les voor een doe-het-zelf pensioenbelegger dat het loont om te investeren in financiële kennis. De groep mensen die onvoldoende kennis heeft is erg groot, maar van deze groep zou zeker de helft in staat moeten zijn om zelf voor een eigen pensioen te beleggen indien ze de moeite zou nemen om zich erin te verdiepen. Wanneer je je beperkt tot eenvoudige en transparante producten is het goed haalbaar om verantwoord zelf voor een eigen pensioen te beleggen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s