Bloedgeld

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (11-09-2013)

Bloedgeld, dat is een primitief soort nabestaandenpensioen zoals bijvoorbeeld in Somalië werd gehanteerd. Als een lid van de ene stam een lid van een andere rivaliserende stam om het leven bracht, werd de nabestaande gecompenseerd. 100 kamelen voor een mensenleven! Primitief, maar wel overzichtelijk. Men wist tenminste waar men aan toe was. Dat is bij ons anders.

 In de Telegraaf stond onlangs een artikel over een onderzoek naar de financiële gevolgen van het overlijden van een partner. De conclusie was dat voornamelijk vrouwen slecht voorbereid zijn op het overlijden van hun partner. Bijna driekwart van de vrouwen heeft niet voldoende inkomen als hun man overlijdt. Verder bleek dat slechts 23% van de ondervraagden aangaf dat ze goede voorzieningen hebben getroffen voor het geval hun partner zou komen te overlijden. Kortom, bijna 80% van de bevolking heeft hun nabestaandenpensioen niet op orde, of erger nog, men is zich er niet van bewust.
Een praktijkvoorbeeld: vorige keer schreef ik over de belachelijk lage pensioenopbouw van een docent, die als zij-instromer via pay-rolling in het onderwijs werkzaam is. Haar oudedagvoorziening bleek zwaar tegen te vallen. Zou het met het nabestaandenpensioen van de dame in kwastie beter gesteld zijn? Ik kan je alvast verklappen dat dat niet zo is.
In de informatie die de docent ontving over haar pensioen staat: “Kom je tijdens jouw dienstverband te overlijden, dan wordt het door jou opgebouwde pensioenkapitaal uitgekeerd aan je nabestaanden. Het beschikbare bedrag moet worden gebruikt om een levenslange maandelijkse uitkering te kunnen krijgen.”

Wat betekent dit concreet voor de docent? Stel dat de docent in haar tweede jaar na indiensttreding zou komen te overlijden, dan ontvangen haar nabestaanden een schamele € 2,807 bruto om een lijfrente van te kopen. Dat is een verwaarloosbaar bedrag en zal dan ook afgekocht worden. De overblijvende partner blijft met niets achter. Hij kan misschien nog aanspraak maken op een ANW uitkering van de overheid, maar de huidige dienstbetrekking van de vrouw biedt niets!

Bewijs jezelf een dienst en ga na hoe jouw nabestaandenpensioen is geregeld. Het is tenslotte jouw geld!

Let daarbij bijvoorbeeld op:

  • Of je nabestaandenpensioen opbouwt (als je “hard” pensioen opbouwt, kun je je opgebouwde rechten meenemen bij ontslag)
  • Of je nabestaandenpensioen op risicobasis is verzekerd, in dat geval vervalt je dekking bij ontslag
  • Of je partner in aanmerking komt voor nabestaandenpensioen (er kunnen eisen gesteld worden, zoals geregistreerd partnerschap, huwelijkof in het bezit van samenlevingscontract etc.)
  • Of je partner is aangemeld bij het pensioenfonds.
  • Hoeveel nabestaandenpensioen je nodig hebt (misschien valt je inkomen terug omdat je bijvoorbeeld minder kunt werken om meer voor de kinderen te kunnen zorgen?)
  • Of je in aanmerking komt voor een ANW uitkering (dat is het nabestaandenpensioen van de overheid: het is een inkomensafhankelijke uitkering en je moet aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te komen)
  • Of je pensioenregeling een voorziening biedt voor het ANW-gat.
  • Of er nog privé voorzieningen zijn (losse overlijdensrisicoverzekering of gekoppeld aan je hypotheek)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s