Belastingaftrek bij vermogensopbouw: slapend rijk?

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (17-02-2015)

Veel financiële producten worden vaak gekocht vanwege fiscale aftrekbaarheid. Voor veel mensen blijkt dat te werken als een rode lap op een stier. Toen ik daar een keer over sprak met een collega adviseur vergeleek hij de verkoop van spaarproducten, waarbij je (toentertijd) kon profiteren van een dubbele fiscale aftrek, als “poepen zonder douwen!” Een niet erg charmante uitdrukking, maar het geeft wel het gemak aan waarmee mensen, uitsluitend op basis van fiscaliteit, een bepaald product aanschaffen. Hoeveel voordeel levert die fiscale aftrek nu eigenlijk op?

Omkeerregeling

Fiscale aftrekbaarheid is mogelijk bij vermogensopbouwproducten die bedoeld zijn als aanvulling op je pensioen. De overheid wil mensen in de gelegenheid stellen om fiscaal vriendelijk te sparen voor hun oude dag: je betaalt dan geen belasting over hetgeen je (via de werkgever of zelf in pijler 3) spaart maar je betaalt pas belasting over de pensioenuitkering. Dit wordt de omkeerregel genoemd. Je krijgt als het ware uitstel van betaling. In de regel is die belastinguitstel gunstig, want in verband met het wegvallen van de sociale premies na pensionering, val je  meestal in een lager tarief.

Alleen leidt uitstel hier niet tot afstel, en als de fiscus op de deur klopt, blijkt de constructie dan nog wel zo verstandig geweest?

Effecten op het totaalrendement

We gaan een rekenvoorbeeld maken voor 5 scenario’s. 1) iemand die zowel in de opbouwfase als in de uitkeringsfase in hetzelfde tarief valt 2) iemand die in de opbouwfase in een hoger tarief valt dan in de uitkeringsfase 3) iemand die, bijvoorbeeld vanwege hypotheekrenteaftrek of alimentatieverplichtingen, in de opbouwfase in een lager tarief valt dan in de uitkeringsfase 4) iemand die (het komt écht voor!) zijn premies niet aftrekt en 5) iemand die gewoon netto spaart.

We gaan uit van 15 jaar lang opbouw waarbij elke maand € 100 wordt ingelegd tegen 3,5% rente.

Voorbeeld Tarief opbouwbase Tarief uitkeringsfase Netto som van de premies Netto uitkering Totaal rendement
1 42% 42% € 10.440 € 13.429 29%
2 52% 42% € 8.640 € 13.429 55%
3 42% 52% € 10.440 € 11.114 6%
4 Nvt 42% € 18.000 € 13.429 -/- 25%
5 Nvt Nvt € 18.000 € 21.208 18%

Het voorbeeld laat duidelijk zien dat deze fiscale behandeling zeer gunstig uitpakt, vooral voor degenen die in de uitkeringsfase ook nog eens in een lager belastingtarief vallen. De netto spaarder haalt een lager totaalrendement dan de eerste twee bruto spaarders: dit is volledit te wijten aan het effect van de vermogensrendementsheffing (1,2% per jaar). Maar echt nadelig wordt het pas bij de gevallen waarbij het progressievoordeel een progressienadeel is geworden, alhoewel dit niet zo vaak voorkomt. Stuitende is het wanneer de spaarder zijn belastingaangifte niet goed doet. Helaas zijn hier wel talloze gevallen van bekend. 25% verlies! Helaas, pindakaas!

Conclusie

Fiscaal sparen kan heel veel voordeel opleveren. Zorg er wel voor dat je je niet blind staart op de premieaftrek nu, maar probeer ook een inschatting te maken van de belastingbetaling in de uitkeringsfase. En zorg er ook voor dat je de premies wel aftrekt bij de belastingaangifte!!!

Advertenties

Een gedachte over “Belastingaftrek bij vermogensopbouw: slapend rijk?

    […] Vorige keer schreef ik over de zogenaamde omkeerregeling en hoeveel deze fiscale faciliteit je op kan leveren. De doorgaans positieve effecten op het rendement kunnen een goede overweging zijn om je pensioenvermogen op te bouwen in box 1. Maar welke overwegingen spelen nog meer een rol. Is er een alternatief? En wat is de ideale mix? […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s