Ga financieel plannen!

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (26-01-2015)

Dit jaar verdwijnt  de AOW partnertoeslag (dit is een aanvulling voor AOW gerechtigden met een jongere partner die geen of een laag inkomen heeft). Dit besluit is al in 1996 door de politiek genomen, maar nu worden de financiële effecten voor het eerst zichtbaar: het verdwijnen van de toeslag kan tot ruim 700 euro bruto per maand schelen!

Op de website van nos.nl waren vorige week een aantal reacties te  lezen  van belangengroepen en gedupeerden. Manon Vanderkaa van de Katholieke Bond voor Ouderen had liever een overgangsregeling gezien: “Nu is er zo’n harde knip: als je één dag te laat bent geboren, ben je de klos. Dat is toch niet uit te leggen? Het is gewoon hartstikke onrechtvaardig.” En één van de gedupeerden stelt: “Hoor eens, ik heb mijn hele leven lang gewerkt, zo’n 50 jaar. Altijd keurig netjes al mijn bijdrages betaald en nu word je opeens gestraft voor het feit dat je een partner hebt die wat jonger is. En dan wordt zij nog geacht ook om maar te gaan werken, terwijl dat niet makkelijk is als je boven de 50 bent… Onverteerbaar is het.”

Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben mensen bijna 20 jaar gehad om zich voor te bereiden op de maatregel en is er dus geen aanleiding om deze nu nog te gaan veranderen.

Langste of kortste eind?
De minister heeft natuurlijk gelijk als hij zegt dat mensen zich lang genoeg voor hebben kunnen bereiden, maar in de praktijk blijkt dat men dit toch niet (of onvoldoende) doet.

In dit verband schiet me een interessant experiment te binnen van Salomon Asch, een Amerikaans psycholoog, dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw is uitgevoerd. In het experiment moesten studenten een simpele test doen, er werd een verticale lijn getoond met een bepaalde lengte. Deze lijn moesten de studenten vervolgens vergelijken met drie andere verticale lijnen en die lijn aanwijzen die dezelfde lengte had. Alle studenten op één na werden van tevoren geïnstrueerd een verkeerde lijn aan te wijzen. De geïsoleerde student werd het laatst naar zijn mening gevraagd. Wat bleek? In ongeveer 40% van de gevallen koos de geïsoleerde student de verkeerde lijn.
Het experiment toont aan dat we ons kennelijk graag conformeren aan de groep: onder sociale druk kiezen de meesten van ons er voor om liever “fout” dan alleen te zijn. In latere versies van het experiment, waarin ook de hersenactiviteit van de proefpersonen werd gemeten, bleek dat het denkvermogen van sommige proefpersonen in dit soort situaties kennelijk “uit” kan gaan. Men vertrouwt dermate op het oordeel van de ander dat de eigen hersenen als het ware afschakelen.

Zou zoiets ook aan de hand zijn als het over eigen financiële zaken gaat? Een regel die al twintig jaar bekend is wordt volkomen genegeerd. In plaats daarvan kijken mensen naar hun omgeving. Men vindt het doorgaans vanzelfsprekend en rechtvaardig dat ze hetzelfde krijgen als hun voorgangers. Maar de eerste lichting bij een veranderende maatregel is de pineut en vindt het hartstikke oneerlijk. Kennelijk denken we niet zelf, maar we kijken naar een ander en baseren daar onze verwachtingen en rechtvaardigheidsgevoel op.

Activeer je brein
Als die aanname klopt zullen we nog wel vaker schrikken:
Wat te denken van 2031, het jaar waarop voor het eerst de maximale termijn van 30 jaar afloopt voor hypotheekrenteaftrek? Het bedrag dat je tot dan bruto gewend bent te betalen voor je hypotheek, betaal je dan ineens netto. Van de één op de andere dag!

En dan, maar dat verloopt meer gradueel, zijn er alle kortingkjes bij elkaar opgeteld in het werkgeverspensioen en in de lijfrentesfeer.
De generatie van onze (voor)ouders kon rond hun 60e al riant met pensioen. Maar is dat nog steeds zo als jij aan de beurt bent?

Mijn advies voor eenieder die niet van vervelende verrassingen houdt: ga financieel plannen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s