Hoeveel kost jouw pensioen?

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (21-05-2014)

Pensioen is een levenslange uitkering en die uitkering kost geld. Veel geld. Maar hoeveel ongeveer?

Allereerst hangen de kosten samen met de hoogte van het gewenste pensioen en dit is (helaas) geen exacte wetenschap, maar een heel persoonlijke aangelegenheid. Ik raad mensen altijd aan om hun huidige uitgavenpatroon in kaart te brengen en dit als uitgangspunt te nemen. Dan moet je nog nadenken over de veranderingen in dit uitgavenpatroon en met welke wensen je verder nog rekening wilt houden.

In de reclame uitingen van financiële aanbieders klinkt het soms zo hoogdravend, maar je bent echt niet verplicht om in te calculeren dat je straks al je dagen op de golfbaan slijt met zo nu en dan een Caraïbische cruise als onderbrekening. Je kunt ook je doelen wat alledaagser stellen: stel ik me tevreden met de  supermarktproducten van de discounter of wil ik mijn kinderen nog eens mee uit eten kunnen nemen? Is één nieuw setje kleren iedere twee jaar voldoende of wil ik me vaker in het nieuw steken? Blijf ik in de zomer op mijn balkonnetje, of wil ik er toch op uit? En over balkon gesproken: staat die in Oud-Zuid of in een Vogelaarwijk?

Als je je wensen op een rijtje hebt, zijn de tarieven van de verzekeraar bepalend. Net als bij alle andere producten zijn er grote verschillen onder aanbieders. Maar ook door de tijd heen veranderen de tarieven. Ik ken niemand met een kristallen bol en wie weet hoe hoog de inflatie zal zijn mag het zeggen. Net als de ontwikkeling van de rentetarieven en beurskoersen overigens.

Kortom, aan het inschatten van je pensioenkosten kleven tal van onzekerheden. Toch is het belangrijk om een plan te maken en nog belangrijker is om deze regelmatig bij te werken. Juist vanwege al die factoren die van invloed zijn op je pensioen. Dat is niet moeilijk en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Het behoort gewoon, net als de afwas, tot die klusjes die nou eenmaal moeten gebeuren……

Om een idee te krijgen van de cijfers: een levenslange jaarlijkse uitkering van € 1.000 euro kost grofweg € 17.000 (koopsom). Iemand die bovenop zijn AOW en werknemerspensioen nog € 500 per maand erbij wil hebben, moet dus een koopsom betalen van (12 x € 500)/ 1.000 x € 17.000 = € 102.000.

Pensioen kost geld. Veel geld. Van die € 102.000 zou je jezelf ook een flinke periode een uitkering kunnen verschaffen! Dat is zeker waar, maar deze strategie heeft één groot nadeel: je weet niet hoe lang de uitkering moet duren (in verzekeringstermen het risico van lang leven genoemd). Door het aankopen van een lijfrente verschuif je dit risico naar de verzekeraar.

Aangezien verzekeren geld kost is wel iets voor te zeggen om alleen je minimale levensbehoefte te verzekeren; voor je overige wensen kun je prima zelf sparen. Inleveren op de luxe hobby’s is nou eenmaal makkelijk dan bezuinigen op de benodigde wekelijkse boodschappen. Toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s