Hoeveel moet ik vezekeren?

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (16-04-2014)

Eerder schreef ik dat mensen niet zo snel geneigd zijn om zelf losse levensverzekeringen te kopen. Dat is voor een deel te verklaren uit het feit dat we dat ook nooit zelf hoefden te doen omdat dit afdoende was geregeld via onze pensioenregeling. Maar nu het steeds minder vanzelfsprekend is dat de risico’s van het leven al door onze werkgever voor ons zijn afgedekt vraag ik me af hoeveel mensen uit zichzelf deze producten kopen.

Als ik me bedenk dat 70% van de Nederlanders totaal pensioen onbewust is, vermoed ik dat het er niet zo veel zijn.

Overschatting van kansen

We denken allemaal dat we betere automobilisten zijn dan gemiddeld. Of dat we dit keer toch echt die tien miljoen uit de staatsloterij zullen winnen. In realiteit is de kans dat we de 10 miljoen winnen nagenoeg nihil en rijdt minstens de helft van de automobilisten slechter dan gemiddeld. Mensen zijn bewonderenswaardig optimistische wezens.

Zou het daardoor komen dat we menen geen overlijdensrisicoverzekering nodig te hebben?

Het zal er allicht iets mee te maken hebben.

Inkomensbehoefte

Een andere verklaring is meer praktisch. Ook al onderken je de noodzaak van verzekeren, dan dient zich de volgende vraag aan: welk bedrag moet ik dan verzekeren? Er zijn mensen die denken dat je niet genoeg kunt verzekeren. Dit is een misvatting. Je kunt wel degelijk te veel verzekeren. Een verzekering neemt risico’s van je over in ruil voor premie, verzekeren kost dus geld. Je zult derhalve uit moeten kienen hoe hoog je inkomensbehoefte voor een nabestaandenvoorziening is, zodat je niet hoeft te betalen voor een verzekering die je niet nodig hebt.

Er is helaas geen eenduidige methode om deze vraag te beantwoorden. Het bepalen van je verzekerde bedrag is geen exacte wetenschap maar een zeer subjectieve aangelegenheid. Om een zinnige inschatting te kunnen doen heb je twee mogelijkheden tot je beschikking.

Inkomen en kosten

De eerste manier om te bepalen welk bedrag je nodig hebt is op basis van het inkomen, dit is de bovengrens van je verzekerde bedrag.
Een andere mogelijkheid om je benodigde bedrag te bepalen is op basis van een inschatting van je kosten. Ga na welke kosten je zult hebben mocht je partner wegvallen. Ga dan uit van je huidige kosten en bedenk welke veranderingen er zullen zijn. Dalen je hypotheeklasten? Zul je meer gebruik moeten maken van kinderopvang? Daalt je eigen inkomen omdat je minder kunt gaan werken? Wat er hier onder de streep uit komt is de ondergrens van je verzekerde bedrag. Alles wat hier tussenin zit is goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s