Ons enige bewustzijn is modebewustzijn

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (31-01-2014)

Vorige week sloot de consultatieronde voor het wetsvoorstel pensioencommunicatie.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is het geringe (zeg maar gerust “belabberde”) pensioenbewustzijn in Nederland. De verbetering van pensioencommunicatie is een mooie stap in de goede richting. De partners in Nederland reageerden dan ook positief op het wetsvoorstel. Vraag is alleen: is het wel genoeg?

Het wetsvoorstel beoogt een verbetering van de pensioencommunicatie door beter aan te sluiten op de wensen van deelnemers en eerlijker te communiceren over onzekerheden. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt wat het te verwachten pensioeninkomen betekent in termen van koopkracht. Daarnaast moet duidelijker worden wat de financiële gevolgen zijn van bepaalde keuzes of veranderingen in de persoonlijke leefsituatie.

Eerst even de cijfers: slechts 10% van de Nederlanders is pensioenbewust. Waarbij je jezelf pensioenbewust mag noemen als je de volgende drie vragen kunt beantwoorden: hoeveel pensioen krijg je straks, is dit voor jou voldoende en welke mogelijkheden zijn er om meer pensioen op te bouwen?  Maar liefst 69% (!) van de Nederlanders is totaal pensioen onbewust. De rest zit daar tussenin.

Dit gebrek aan pensioenbewustzijn komt voort uit een gebrek aan motivatie om zich in het eigen pensioen te verdiepen. De meesten van ons (65%) vinden een goed pensioen wel belangrijk, maar toch staan we niet open voor informatie over het onderwerp (71%)

(Visser, Kloosterveld & Oosterboer, 2012).

Er valt veel te verbeteren in de communicatie. Een realistischer beeld zal zeker helpen, de hoogte van het pensioen wordt nu vaak te rooskleurig voorgesteld en dat creëert alleen maar schijnzekerheid. Ook zou het mooi zijn als de cijfertjes wat minder abstract worden. Een doorvertaling van getallen naar life style of koopkracht geeft al een beter inzicht.

Maar alle communicatieverbeteringen ten spijt; ons pensioen is tegenwoordig net het weer: even veranderlijk als de wolken en wervelend als de wind. Dagelijks krijgen we de stand van de dekkingsgraden door; vandaag gaan we korten en morgen gaan we indexeren. Wie volgt dit nog?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s