Pensioen is niet moeilijk

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (07-06-2013)

“Pensioenbewustzijn in Nederland moet hoger” verzuchten professionals al jaren. Ik heb menig adviseur in financiële producten wel eens horen klagen: “Pensioen is een “low interest” of zelfs “no interest” gebied”. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de Nederlanders niet in het onderwerp is geïnteresseerd. En dat heb ik altijd gek gevonden, het gaat tenslotte om iets heel belangrijks; namelijk ons levensonderhoud. Is dat echt zo, dat het ons niet kan schelen? Persoonlijk denk ik dat dat die aanname niet helemaal klopt. Maar wat is er dan aan de hand? Waarom negeren we met elkaar en masse ons eigen pensioen? Misschien denken we dat:

1. Het in Nederland toch wel goed is geregeld, dat was bij mijn ouders ook zo.

Dit is een mooie gedachte waar we ons met een gerust hart mee in slaap konden sussen. Echter, hij is een beetje uitgewerkt. We hoeven heden ten dage maar een willekeurige krant open te slaan om te lezen over de misère bij pensioenfondsen. Vergrijzing, versobering, dekkingsgraden, lage rentes, afstempelen, noem maar op. Zelfs de meest hardnekkige optimist onder ons moet zo langzamerhand wel onderkennen dat ons pensioen niet vanzelfsprekend meer goed is geregeld.
We beginnen dit weliswaar zo langzamerhand onder ogen te zien, toch komen we nog steeds niet echt in actie. Wat kan er nog meer aan de hand zijn?

2. We er toch geen invloed op hebben.

Traditioneel is het pensioen opgebouwd uit 3 pijlers: overheid, werkgever en wat je zelf allemaal regelt. Tja, op de hoogte van de AOW heeft u inderdaad geen invloed. Op de hoogte van het werkgeverspensioen kunt u evenmin veel invloed uitoefenen. Daarentegen heeft u wel alle controle over de derde pijler: wat u zelf allemaal regelt. Als u nu eens een inschatting maakt van hetgeen u nodig heeft na pensionering en dat vergelijkt met hetgeen u heeft (u kunt dit bijvoorbeeld raadplegen op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl) dan heeft u ook meteen een indruk van wat u zelf kunt aanvullen.

3. Ik vind mijn werk veel te leuk, ik ga niet met pensioen

Een tevreden mens is een rijk mens! Ik gun het iedereen dat mensen tot in lengte van dagen leuk werk houden en voldoende fit en gezond blijven om het werk te kunnen vervullen. Helaas is dit niet iedereen gegeven. Sta toch eens bij stil wat er gebeurt als je om wat voor reden dan ook niet meer kunt werken. Bedenk wat het betekent voor jou, en ook voor je gezin.

4. Pensioen is veel te ingewikkeld

60% van de Nederlanders vindt pensioen moeilijk. En dat is heel begrijpelijk, want er is een enorme regelgeving en jargon omheen gebouwd. Toch is pensioen ook maar weer net zo moeilijk als je het zelf maakt. Net zoiets als autorijden: Je hoeft toch ook niet precies te weten wat er allemaal onder de motorkap zit om auto te mogen rijden? Ook als je geen pensioenjurist bent kun je nog steeds goede beslissingen nemen. Eerste stap is inzicht in je huidige pensioenopbouw. Stap twee is het op een rijtje zetten van je wensen. En tenslotte moet je een strategie verzinnen als er een verschil blijkt te zijn. Als je dit ook nog eens om de 5 jaar bijhoudt kan niemand je iets maken. Makkelijk of makkelijk?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s