Plusminus 70 procent?

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (25-02-2014)

De norm voor een goed pensioen ligt op 70 procent van het laatst verdiend salaris. Iedereen is bekend met deze vuistregel. Maar waar komt deze eigenlijk vandaan?

Pensioenopbouw is een fiscale aangelegenheid. Je krijgt van de belastingdienst namelijk uitstel van betaling. Je betaalt geen belasting over hetgeen je (al dan niet via je werkgever) spaart maar je betaalt pas belasting over de pensioenuitkering. Pensioen is daarmee eigenlijk uitgesteld salaris geworden. De term “bruto sparen” hoor je in dit verband ook wel eens. Over het algemeen is die belastinguitstel gunstig, want in verband met het wegvallen van de sociale premies na je 65e, val je  meestal in een lager tarief.

Nu groeiden de bomen vroeger ook al niet tot de hemel. De belastingdienst moest deze faciliteit natuurlijk ergens begrenzen. Waarom op 70 procent? Simpel, bij een modaal salaris ligt de belastingdruk na pensionering op 70 procent, dat wil zeggen dat 70 procent van je bruto salaris na pensionering hetzelfde netto salaris oplevert als voor pensionering. Je gaat er noch op achteruit noch op vooruit.

Deze 70 procent wordt gevormd door de AOW en het werkgeverspensioen. Het idee is dat je in 40 jaar tijd een behoorlijk pensioen bij elkaar moet kunnen sparen. Zodoende mocht je via een eindloonregeling maximaal 1,75% per jaar sparen. In 40 jaar had je dus 40 x 1,75% = 70% gespaard.

Nu verdienen de meesten van ons een modaal salaris (per definitie, want modaal is afgeleid van modus. En dat is een statistisch begrip dat “de meeste” aanduidt). Maar als je meer of minder verdient dan modaal, verandert je gemiddelde belastingdruk en is netto voor pensionering en netto na pensionering niet meer gelijk. Als je bovenmodaal verdient zou je eerder uit moeten gaan van 80 procent dan van 70 procent om netto gelijk te blijven. Daarnaast zijn er ook legio mensen die genoeg hebben aan 60 procent, of zelfs nog minder.

Die 70 procents norm is dus best wel subjectief. Bovendien is de vuistregel slechts een fiscale norm en houdt deze geen rekening met je eigenlijke behoeften.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s