Tips voor het aanleggen van een financiële buffer

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (15-07-2014)

Sommige mensen zijn net hamsters: ze potten al het geld dat er binnen komt op en hun spaarrekeningen puilen uit. Je kunt immers nooit weten? Anderen geven, onder het motto “carpe diem” juist meteen weer alles uit. De krekel en de mier. Maar wat is nou wijsheid?

We weten dat het verstandig is om een buffer aan te houden als appeltje voor de dorst. Maar wanneer is die financiële buffer groot genoeg? En kan hij ook te groot zijn?

Een buffer is een noodfonds. Het is geld waar je makkelijk bij kunt komen als je onvoorzien inkomen te kort komt.  Het geld op je spaarrekening dus eigenlijk. De buffer is nodig om perioden dat het financieel tegen zit te kunnen overbruggen. Stel, de wasmachine gaat kapot, de auto begeeft het en de CV ketel begint ook nog te haperen. Zonder appeltje voor de dorst betekent dit lenen (en dit kost geld) of nodige uitgaven uitstellen (wat op lange termijn ook weer extra kosten met zich meebrengt).

Naast spullen die slijten en stuk kunnen gaan is een nog groter risico het verliezen van je baan.

Een vuistregel zegt dat je ten minste een budget van drie tot zes maanden huishoudkosten achter de hand moet houden. Ik raad mensen altijd aan om ten minste 6 maandsalarissen achter de hand te hebben. En als je zeer gespecialiseerd werk doet of een hoog salaris verdient is het zelfs aan te bevelen om een nog een grotere buffer aan te houden. Dit omdat banen in dit segment doorgaans wat moeilijker te vervangen zijn en de WW uitkering een behoorlijke terugval in salaris betekent.

Hoe ga je te werk bij het aanleggen van je noodfonds:

  1. Breng je noodzakelijke maandelijkse uitgaven in kaart en vermenigvuldig dit bedrag met 3. Dit is de minimale hoogte van je buffer.  Beter is nog om het bedrag met 6 maanden te vermenigvuldigen.
  2. Check je huidige spaarsaldo (alleen de direct opvraagbare tegoeden). Laat bedragen die je eventueel al voor iets anders hebt gereserveerd (bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto) buiten beschouwing.
  3. Trek het bedrag van punt 2 af van het bedrag in punt 1. Dit is het bedrag dat je minimaal moet sparen. Zorg ervoor dat je dit bedrag in de komende maanden ook daadwerkelijk opbouwt.
  4. Zoek een spaarrente vergelijker op internet en bekijk waar je je geld het best weg kunt zetten. Kies echter wel een aanbieder uit die onder het deposito garantiestelsel valt.
  5. Als je noodfonds gevuld is, is je spaarrekening vol. Je mag natuurlijk gerust doorgaan met sparen, maar aangezien je genoeg liquiditeiten hebt, is het verstandig om meer risico aan je portefeuille toe te voegen. Denk dan aan beleggen!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s