Wat moet je doen als je eerder wilt stoppen met werken?

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (03-11-2014)

Tegen die tijd zullen we wel door moeten tot ons 70ste! Een veel gehoorde opmerking….. en eigenlijk ook best wel een fatalistische. Het lijkt alsof de mensen die dit verzuchten zich totaal, maar wel tegen hun zin, overleveren aan de grilligheid van de politiek. Als jij ook bang bent dat je moet werken tot je er bij neervalt heb ik goed nieuws voor je: je kunt en mag heel goed zelf bepalen wanneer je met pensioen wilt! Maar dan moet je wel keuzes maken en de bijbehorende consequenties accepteren. Plannen dus!

Pensioenplicht

Er is in Nederland geen pensioenplicht. Een werkgever is niet verplicht je een pensioentoezegging te doen. Echter, als hij een pensioentoezegging doet moet hij deze wel gestand doen. Daar ziet de Pensioen Wet op toe. Maar in die wet is niets geregeld over verplicht doorwerken. Degene die dat wil, mag best eerder met pensioen gaan. Bij wijze van spreke morgen al.

Wat men eigenlijk bedoelt als men verzucht zo lang door te “moeten” werken is dat er geen sociale regelingen meer zijn die pre pensionering faciliteren. Dus als je eerder wilt stoppen met werken moet je dat zelf, uit eigen zak, betalen.

Ontmoedigen van vroegpensioen
In 2005 is de wet VPL (Vut Prepensioen en Levensloop) geïntroduceerd. Waarbij de fiscale voordelen voor VUT en Prepensioen regelingen zijn komen te vervallen. De levensloop, die tegelijkertijd op dat moment is geïntroduceerd, bood wel de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk te sparen en dit bedrag aan te wenden voor vroegpensioen. Deze regeling was helaas maar een kort leven beschoren en is circa zes jaar later alweer de nek omgedraaid. Hiermee zijn er geen fiscale mogelijkheden meer om te sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook in de derde pijler is het niet mogelijk om vervroegd te pensioneren, huidige lijfrentes mag je namelijk op zijn vroegst in laten gaan als je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt.

Vermogen opbouwen

Wat kun je dan nog wel doen? Het antwoord is vermogen opbouwen. En dat kan ook heel goed zonder al die fiscale faciliteiten en (en dat kan heel prettig zijn) zonder het fiscale keurslijf waarmee die regelingen gepaard gaan.

Sparen werkt aan twee kanten: je geeft minder uit, dus je went jezelf aan een lager besteedbaar inkomen: je hebt dus ook minder nodig! Daardoor hoef je, paradoxaal genoeg, juist weer minder te sparen. Aan de andere kant bereik je door meer te sparen sneller een hoger kapitaal waardoor je eerder kunt stoppen met werken.

Je kunt sparen op allerlei manieren; op een spaarrekening (met weliswaar een laag rendement), door te beleggen (hetgeen je risico verhoogt), al dan niet via fondsen, dan kun je je huis nog aflossen (minder liquide) of je kunt je geld onder het matras stoppen. Een mix van deze opties is vaak het beste (met uitzondering van de laatste dan die ik eigenlijk nooit aan zou bevelen).

Ouderdomspensioen eerder laten ingaan

Een extra optie die werknemers met een pensioentoezegging hebben is het eerder laten ingaan van je ouderdomspensioen. Bij sommige pensioenregelingen kun je je pensioen al op je 55e laten ingaan. In jouw pensioenreglement staat hoe dat bij jou geregeld is. Als je je pensioen eerder laat ingaan, ontvang je wel een lager pensioen. Grofweg is deze korting ongeveer 6% per jaar. Dus als je 5 jaar eerder wilt stoppen met werken hou je ongeveer 70% over van je aanspraak.

Wat moet je doen om eerder te kunnen stoppen met werken?

  1. Bepaal eerst welk inkomen je na pensionering nodig hebt
  2. Als je voldoende hebt opgebouwd via je werkgever, kun je het surplus aanwenden om eerder in te laten gaan (bedenk wel dat je dan nog geen AOW hebt, dus dat gedeelte moet je dan wel zelf financieren)
  3. Als je nog eerder wilt stoppen met werken moet je de rest netto (dus zonder fiscaal gedoe) bij sparen.

Eerder stoppen met werken kan nog steeds! Maar het kost wel geld. We moeten realistisch zijn; rentenieren is niet voor iedereen weggelegd. Met een goede planning kun je bepalen wat voor jou mogelijk is. Waarschijnlijk zal je in ruil voor vrijheid later nu een soberder levensstijl moeten accepteren. Mocht je de planning toch niet helemaal rond krijgen, is ook deeltijdpensioen nog een interessante optie om te overwegen!

Lees ook: eerder stoppen met werken in 6 stappen
                  eerder stoppen met werken: een rekenvoorbeeld

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s