Weg met de pensioenen

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl (20-12-2013)

Het einde van het jaar nadert. De tijd van terugblikken en vooruitblikken. In deze, op het gebied van de pensioenen, turbulente tijden een interessante oefening. Er wordt momenteel volop gesproken over het nieuwe pensioenakkoord. Terugblikkend over 2013 kunnen we stellen dat er in ieder geval veel over pensioenen is gepraat en links en rechts zijn een aantal bezuinigingsmaatregeltjes genomen volgens de kaasschaaf methode: de ANW is wat verder uitgekleed, het opbouwpercentage is wat naar beneden geschroefd. En het nieuwe pensioenakkoord blijkt zich langs dezelfde lijn te ontvouwen. Fiscale trucjes die er voor moeten zorgen dat de overheidsbegroting weer even mee kan.

Al met al kunnen we met deze maatregelen niet echt spreken van een hervorming van het pensioenstelsel, maar meer van “uitkleding” van het pensioenstelsel.

Ik spreek dagelijks mensen die hun pensioen belangrijk vinden, maar er geen idee van hebben of ze er zelf iets aan kunnen of moeten doen en waar ze moeten beginnen. Ik probeer deze mensen inzicht te bieden in hun situatie en ze op de mogelijkheden te wijzen die er zijn om de eigen oudedags- en nabestaandenvoorziening passend te maken op de eigen wensen. Flexibiliteit is mooi, maar dat is een basiszekerheid ook.

Ik ben gelukkig geen beleidsmaker, maar ik kan wel een beetje dromen. Zou het niet mooi zijn als er voor de deelnemers in ieder geval een overzichtelijker regeling kon komen? Wat mij al een grote winst lijkt is dat er voor elke deelnemer bijvoorbeeld eenzelfde opbouwpercentage zou gelden en eenzelfde franchise. De huidige verschillen in alle regelingen lijden bij veel mensen tot schijnzekerheid. Ze denken dat ze pensioen opbouwen, maar komen er later achter dat de regeling bijzonder summier is geweest. Jammer dan, pech gehad op je 65e of 67e.

Daarnaast lijkt het me prettig als elke deelnemer eenzelfde pensioensysteem krijgt toegezegd: misschien een uitkeringssysteem tot een bepaald bedrag en daarboven beschikbare premie? Misschien moet je voor wat betreft de financiering het idee van kapitaaldekking wat laten varen en  het omslagstelsel nog wat meer omarmen. Het omslagstelsel heeft nadelen maar de kapitaalmarkt hapert ook wel eens, weten we inmiddels.

Dan mag, wat mij betreft, het pensioen nog helemaal uit de werkgeverssfeer! Het pensioen zal weliswaar gerelateerd blijven aan het inkomen, maar dan wel los van de werkgever. Al of niet zelf in te vullen bij de pensioenuitvoerder van je keuze? Die zich aan de gestandaardiseerde regeling dient te houden maar zich misschien kan onderscheiden op hun profiel, efficiency, duurzaamheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid of …… verzin het maar….

Wat de toekomst ook brenge moge, hou in ieder geval de hoogte van je pensioenaanspraken in de gaten. We mogen dan nauwelijks invloed uit kunnen oefenen op de eerste twee pijlers van ons pensioenstelsel, maar in pijler 3 wordt onze invloed juist in toenemende mate belangrijk! Fijne feestdagen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s