Hoe rendement je pensioen kan verpesten

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl

Tijdens je werkzame leven doe je je best om een zo groot mogelijk pensioenkapitaal te vergaren. Je doet er gedurende al die jaren alles aan om het vermogen zo goed mogelijk te beschermen; denk aan gevaren als inflatie, omvallende banken en beurscrashes om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat een opluchting als je, net als Knabbel en Babbel die hun noten veilig in hun holletje opbergen, je pensioenpot zonder morsen naar de pensioendatum hebt geloodst! Maar dan?

Vermogensafbouw

Het is je is gelukt om een mooi pensioenkapitaal te verzamelen: stel 300.000 euro.  En veronderstel vervolgens dat je jaarlijkse € 30.000 wilt onttrekken aan dit kapitaal. En stel dat het je lukt om een jaarlijks rendement te behalen van 6%. Dan kun je met je pensioenkapitaal 14 jaar toe en ben je op je 81e bankroet. Even terzijde; dit is een respectabele leeftijd, maar wat doe je als je ver in de negentig wordt?

Nu komt het in de realiteit natuurlijk nooit voor dat je rendement zo mooi constant is, maar verloopt het in werkelijkheid veel grilliger. We doen het sommetje nog eens, nog steeds met een jaarlijks gemiddeld rendement van 6%, maar nu fluctueert het rendement: de eerste drie jaar is het rendement -15%, de tweede drie jaar +8%,  de derde drie jaar +30% en vervolgens weer 6% constant.

Hoe lang kan je dan met je kapitaal doen?

Antwoord: zes en een half jaar. Met andere woorden, je bent dan op je 73e bankroet.

Nu nog een keer met dezelfde percentages, maar dan in omgekeerde volgorde, eerst drie maal 30%, dan drie maal 8%, dan 3 maal  -15%, daarna weer 6%. Hoeveel jaar heb je dan plezier van je pensioenvermogen?

Antwoord: 20 jaar. Je bent in dat geval pas op je 87e bankroet.

Volgorde van rendementen
Bovenstaand voorbeeld laat zien welk effect de volgorde van rendement heeft op het afbouwen van een portefeuille. In het ongunstigste geval is je pensioenpot al op je 73e leeg en in het gunstigste geval kun je er tot je 87e mee doen. Dat is nogal een verschil! Er komt dus veel onzekerheid kijken bij pensioen.

Als je van een gokje houdt en je hebt genoeg familie en vrienden bij wie je aan kunt kloppen als de bodem van je pensioenpot bereikt is, is deze strategie wellicht voor jou een optie.

Als je (zoals de meesten onder ons) baat hebt bij meer zekerheid. Koop dan op pensioendatum een levenslange lijfrente aan. Je schakelt daarmee de volgende risico’s uit: het risico van lang leven en het risico van de volgorde van rendementen. Twee vliegen in één klap!

Advertenties

Een gedachte over “Hoe rendement je pensioen kan verpesten

    […] Bovenstaand voorbeeld laat zien welk effect de volgorde van rendement heeft op het afbouwen van een portefeuille. In het ongunstigste geval is je pensioenpot al op je 73e leeg en in het gunstigste geval kun je er tot je 87e mee doen. Dat is nogal een verschil! Er komt dus veel onzekerheid kijken bij pensioen. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s