Verdeel je pensioenpot goed. Het levert een hoger inkomen op!

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl

Ik heb vaak geschreven dat, degene die geen of te weinig pensioen opbouwt via de werkgever een lijfrente moet kopen. Ik heb ook uitgelegd dat deze lijfrente je een inkomen verschaft tot je sterft en aangezien je van te voren niet kunt weten hoe oud je wordt, moet je dat zogenaamde risico van lang leven afdekken bij een verzekeraar. Ik heb ook geschreven dat je alleen je minimale levensbehoefte moet verzekeren (het zogenaamde “leef pensioen”) en dat je voor je leuk pensioen prima zelf kunt sparen. Sterker nog: het kopen van een lijfrente levert je juist een hoger pensioeninkomen op. Tenminste, als je je pensioenpotje goed verdeelt. Ik zal in deze column uitleggen hoe dat kan.

Kansberekening

De premie van de verzekering wordt bepaald op basis van de gemiddelde levensverwachting van de mens. Vrouwen leven gemiddeld weliswaar langer dan mannen, maar dat maakt voor de verzekeringspremie niet uit. De verzekeraar hanteert sekseneutrale tarieven. Gemiddeld worden we ongeveer tachtig jaar oud. Maar we kennen allemaal wel een oma die stokoud is geworden of juist binnen enkele dagen na pensionering al is overleden. Dat is de kern van statistiek: de cijfers kloppen voor de groep, maar nooit voor het individu. Op persoonlijk vlak, kun je er dus niet zo heel veel mee…..
Maar daarmee is statistiek zeker niet betekenisloos. De grootste kans is dat je rond de tachtig zult worden. Daarom is toch het verstandig om je financiële planning af te stemmen op dit gegeven. Je zult dan een hoger pensioeninkomen hebben!

Het heeft namelijk geen zin om heel veel geld uit te geven voor de kleine(re) kans dat je (veel) ouder wordt.

Failliet

Vergelijk het maar eens met dit voorbeeld:

Verzeker je je als je op vakantie gaat liever tegen een faillissement van het gastland of tegen het feit dat je bagage wordt gestolen of vermist raakt? Het zou onzinnig zijn om voor beide gebeurtenissen evenveel geld uit te trekken. De kans dat er iets met je bagage gebeurt is veel groter dan de kans dat je vakantie in duigen valt omdat het land niet meer functioneert als gevolg van een faillissement.

De laatste cent

Stel dat je je leef pensioen niet hebt geregeld. Maar gelukkig heb je wel een goed gevulde spaarpot. Niets aan de hand zou je misschien denken, maar niets is minder waar. Dit probleem is zelfs waarschijnlijk groter dan je denkt.
Je bent 70 jaar en je hebt nog twee ton op de bank staan. Hoeveel mag je dit jaar dan uitgeven? Je weet niet of je nog vijf jaar met je spaarpot moet doen, tien jaar of misschien wel dertig. Je zult dus nooit je laatste cent uit durven geven. Als je in de wetenschap verkeert dat je tenminste altijd nog een pensioen zult hebben voor je minimale uitgaven, geef je je spaargeld makkelijker uit!

Best leuk toch, zo’n “leef pensioen”?

Advertenties

2 gedachten over “Verdeel je pensioenpot goed. Het levert een hoger inkomen op!

  Jacques dorenbos zei:
  augustus 6, 2015 om 7:08 pm

  Sexeneutraal. Dat betekent dat je als man ” te veel ” betaalt.,verschil in levensverwachting is immers een jaar of 5 meen ik me te herinneren.
  Het rare is dat die politiek correcte neutraliteit niet wordt gehanteerd bij andeere verzekeringen dan wordt afgerekend op regio( auto), rookgedrag ( hypotheek).
  Bij sexe is er geen direct oorzakelijk verband, maar wel een indirect oorzakelijk verband. Vrouwen hebben een andere leefstijl ( arbeidsduur, risicogedrag zoals roken) als mannen.

  Schande. Vrouwen zouden niet alleen een hogere pensioenpremie moeten betalen, maar ook voor allerlei sociale voorzieningen zoals aow, nww mee meer moeten afdragen. Zij genieten er ook meer van. Onder het mom van gelijke behandeling, worden ongelijke uitkomsten gecreëerd. Maar als er onwenselijke ongelijke uitkomsten zijn, bv in de sociale woningsector, moet dat worden gecorrigeerd onder het mom van is scheefwonen.

  Iedereen wordt gelijk behandeld ongeacht….. Toch?

  Like

  […] het kopen van een lijfrente levert je juist een hoger pensioeninkomen op. Tenminste, als je je pensioenpotje goed verdeelt. Ik zal in deze column uitleggen hoe dat kan. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s