Van contracten, de dingen die voorbij gaan

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl

Ik kreeg van de week twee alleraardigste heren op bezoek. De heren vertegenwoordigden een van origine Belgisch internetbedrijf. Ze waren net gestart in Groningen en zochten ondernemers uit het MKB die ze gingen helpen bij hun internetstrategie. En dit alles zonder investering of aankoopverplichting van de klant! Hoe dit kon? Heel slim bedacht, ze wilden in plaats van door te investeren in advertenties naamsbekendheid opbouwen door, in ruil voor mond-op-mond reclame, min of meer gratis aan het werk te gaan voor speciaal geselecteerde ondernemers. En ik behoorde tot die selecte groep! Ik hoefde alleen maar mee te werken aan klanttevredenheidsmetingen, een budget beschikbaar te stellen voor google adwords en een maandabonnement af te sluiten voor 24 maanden. Het aanbod was alleen nu geldig. Als ik niet onmiddellijk tekende, zou het aan mijn neus voorbij gaan.
Tja, dat kon ik natuurlijk niet laten gebeuren, want wat ben je nu voor ondernemer als je die uitgelezen kans niet weet te benutten?

Belletjes
Ik heb misschien lang genoeg in de financiële sector gewerkt om te weten dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dat het dan ook niet waar is. Er begon een belletje te rinkelen. En, gouden kans of niet, ik heb het principe dat ik nooit een contract onderteken zonder er eerst een nachtje over te slapen. Gelukkig maar, want toen de heren weg waren en ik hun bedrijfsnaam door Google haalde sloeg de schrik me om het hart. Ik constateerde dat het bedrijf al over genoeg naamsbekendheid beschikte: alleen bleek hun reputatie zeer bedenkelijk (en dat is een understatement). De geleverde diensten zijn van een bedroevend laag niveau en het 24 maanden contract blijkt in werkelijkheid een 48 maanden contract te zijn waar je tussentijds niet uit kunt. Oplichters dus. De talloze gevoerde rechtszaken pakken in het voordeel van het bedrijf uit: je hebt toch immers zelf getekend? De wanhopige ondernemers schrijven naar Tros Radar en allerlei andere fora om te zoeken naar wegen om van het contract af te kunnen.

Verzekeringscontract
Ik moest gelijk denken aan verzekeringscontracten. Ook vaak contracten met een lange looptijd. Vroeger werden deze contracten steeds per jaar stilzwijgend verlengd. Maar sinds de sector in ongenade is gevallen is de looptijd van de contracten aangepast en zijn ze nu maandelijks opzegbaar geworden. Een hele goede ontwikkeling. Maar in vergelijking met de wurgcontracten van het internetbedrijf was de oude verzekeringssituatie zeker keurig en netjes te noemen.

Gelijke monniken, gelijke kappen
Kennelijk gelden er voor de ene branche andere maatstaven dan voor een andere. Ik begrijp het niet. Is er iemand die mij uit kan leggen waarom deze monniken verschillende kappen mogen dragen?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s