Paniek om pensioenkorting

Geplaatst op Geupdate op

door Greetje Remmerde – Pensioendoehetzelf.nl

Het wordt nu steeds vaker ook hardop gezegd: ons huidige pensioenstelsel is totaal onhoudbaar geworden en kortingen zijn inmiddels onafwendbaar!
Door de recent gepubliceerde dekkingsgraden en de verdere rentedaling, aangekondigd door ECB, is grote paniek ontstaan over de hoogte van onze pensioenen. Begrijpelijk en ook niet geheel onterecht, maar de soep hoeft ook weer niet heter gegeten te worden dan opgediend.

Financieel Toetsingskader.

In het Financieel Toetsingskader zijn de financiële eisen opgenomen die voor pensioenfondsen gelden. Met als doel om pensioenfondsen in staat te stellen hun financiële risico’s te beheersen. Zo worden er eisen gesteld aan het minimale eigen vermogen en aan de manier waarop een pensioenfonds voorzieningen moet treffen. Voor het waarderen van toekomstige verplichtingen gebruikt het pensioenfonds een bepaalde rekenrente (de zogenaamde de Ultimate Forward Rate). En nu is die rekenrente in de praktijk al een geruime tijd hoger dan de marktrente. Je voelt wel aan dat de schoen op een gegeven ogenblik zal gaan wringen.

Korting

Het is logisch dat er gekort moet worden als de verplichtingen de reserves zullen gaan overtreffen. Maar ook daar zijn weer allerlei regels voor. Een fonds moet korten als: 1. de dekkingsgraad gedurende zes opeenvolgende jaareinden onder de 105% ligt én als bij het laatste jaareinde ook de actuele dekkingsgraad onder dat niveau ligt. En 2. Als een fonds in tien jaar tijd niet boven de vereiste dekkingsgraad van circa 120% uitkomt.
Volgens de eerste regel is een korting op zijn vroegst pas in 2020 aan de orde. Als er op korte termijn gekort zal gaan worden dan is dat omdat het fonds in zijn herstelplan niet kan aantonen dat de dekkingsgraad binnen die tien jaar niet op het gewenst niveau zal uitkomen.
Er wordt dus zo maar niet gekort. In het Financieele Dagblad zei Corien Wortmann-Kool, voorzitter van pensioenfonds ABP het volgende : “Ik krijg af en toe de indruk dat deelnemers denken dat er een grote pensioenafslag aankomt. Zelfs als we aan het eind van het jaar op 80% staan met onze dekkingsgraad, dan betekent dat bij een pensioen van €700 per maand een korting van €7”.

Pensioenhervormingen

Dat ons huidige pensioenstelsel niet meer voldoet is al langer duidelijk. Daarom is de staatssecretaris al een geruime tijd bezig met plannen voor hervormingen die moeten leiden tot de broodnodige modernisering van ons pensioenstelsel. Of dit überhaupt lukt en hoe het er dan uit komt te zien weten we nog niet, de eerste resultaten worden pas over vier jaar verwacht.

Conclusie

Alle paniek ten spijt, is een pensioenkorting niet het grootste pensioenrisico dat we lopen. Zorgelijker is de versobering van regelingen die al jaren aan de gang is en ook nog wel even aanhoudt. Hoe de komende pensioenhervormingen uit zullen pakken is op dit moment onzeker. Maar het is heel aannemelijk om aan te nemen dat de toekomstige pensioenen minder riant zullen zijn dan wat we in het verleden gewend zijn geweest. Er zullen meer verantwoordelijkheden en risico’s bij het individu komen te liggen. Als je je zorgen maakt om je pensioen, kijk dan eens wat je zelf kunt doen. Hoe eerder je daarmee begint hoe beter het is. Paniek levert niks op. Plannen is beter! En mocht je daar geen zin in hebben, hoop dan op een snel herstel van de financiële markten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s