Stop uitstelgedrag: 3 redenen om nu te beginnen met pensioensparen

Geplaatst op Geupdate op

Schuif jij het regelen van je pensioen ook voor je uit? Dan bevind je je in goed gezelschap, want 75 procent van de Nederlanders doet dat (volgens een onderzoek van ING begin dit jaar).

Toch is het de moeite waard om juist wel vroeg te beginnen. Drie belangrijke redenen waarom je dat zou moeten doen:

  1. Vroeg beginnen maakt je pensioen duizenden euro’s goedkoper

Als je vroeg begint met sparen scheelt dat je duizenden euro’s. Ik kan dat het handigst uitleggen aan de hand van een tabelletje. Stel, je doelstelling is om een ton (€ 100.000) kapitaal bij elkaar te sparen. En stel dat je jaarlijks gemiddelde rendement 5% bedraagt. De cijfers spreken voor zich:

Looptijd Maandelijkse inleg Totale inleg
30 jaar € 125 € 45.154
20 jaar € 252 € 60.485
10 jaar € 662 € 79.504

Als je begint op je zevenendertigste kost je pensioen € 45.154. Als je twintig jaar later begint kost datzelfde pensioen maar liefst € 79.504. Dat is een verschil van bijna € 35.000! Stel je eens voor dat je zo’n bedrag in de loterij won. Wat zou jij doen met zoveel geld?

  1. De kans dat je daadwerkelijk krijgt wat je wilt is veel groter

Los van het feit dat het pensioen veel goedkoper is, is de kans ook nog eens veel groter dat je je doel daadwerkelijk bereikt. Immers, een maandelijks bedrag van € 125 opzij zetten is voor veel mensen nog wel te realiseren, maar een hap van € 662 aan de kant leggen is een ander verhaal. Waar je het eerste bedrag misschien maar nauwelijks merkt, moet je voor het laatste bedrag enorme offers brengen. De vraag is of dat wel kan, en als het al kan is het nog maar de vraag of je het wel wilt. Het betekent dan vaak wel een aanpassing van je huidige levensstijl. Te laat beginnen kan er dus toe leiden dat je ook echt te laat bent en je doel niet meer kunt halen.

  1. Je kunt nog eens van gedachten veranderen

Pensioen is voor velen een “ver van mijn bed show”. En dat is natuurlijk ook zo! Als je pensioendatum nog dertig jaar vooruit is kan er nog heel veel gebeuren. Maar juist als flexibiliteit voor jou een groot goed is, is vroeg beginnen met sparen onontbeerlijk. Als je alvast wat reserves hebt opgebouwd, kun je het je namelijk permitteren om eens van gedachten te veranderen: minder gaan werken, een sabbatical, of zelfs eerder stoppen met werken?
Immers, een paar tientjes extra sparen lukt de meesten nog wel, maar duizenden euro’s op korte termijn ophoesten daarentegen?

Dus: stop uitstelgedrag en begin nu gelijk met sparen. Het gaat om jouw financiële toekomst!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s