Geachte verzekeraars, mag ik een flexibel pensioenproduct van u?

Geplaatst op

De pensioenmarkt gaat stevig veranderen. Tenminste, dat is de bedoeling. Op dit moment is het best onzeker wat er gaat gebeuren, maar ondanks al die onzekerheid tekenen zich al wel wat contouren af. Wat al een tijdje hartstikke duidelijk aan het worden is, is dat de pensioenen versoberen. Dat kan ook niet anders met die vergrijzende bevolking en lage rentestanden.
Deze ontwikkeling lijkt niet te stoppen en een oplossing niet zo één, twee, drie voor handen…
Of het al of niet beleid wordt dat mensen meer zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun financiële toekomst, zal het waarschijnlijk bittere noodzaak worden….

Zelf doen
Zelf je pensioen regelen betekent nogal wat. Je moet (aanvullend) kapitaal gaan opbouwen. Dat roept al genoeg vragen op: hoeveel dan? En hoe? Maar daarnaast moet je ook nadenken over verzekeringen: het risico van overlijden of juist het risico van lang leven. Tenslotte moet je in de uitkeringsfase je vermogen nog op een verstandige manier afbouwen. Ga er maar aan staan!

Planning
De eerste stap in al deze verantwoordelijkheden is een goede financiële planning. Het credo van alle adviseurs! Tegelijkertijd is het natuurlijk onmogelijk om je leven op een dergelijke manier zo vooruit te plannen en alle opties maar op voorhand dicht te timmeren. Je kunt globaal wat inschattingen maken en daar je kompas op richten, maar meer dan dat kun je eigenlijk niet doen. Daarom zou het zo fijn zijn, beste verzekeraars, als jullie met wat meer flexibele producten kunnen komen om het leven van ons te veraangenamen. Ik zal u een voorbeeld geven.

Voorbeeld
Mijn ouders zijn van de generatie waarin het pensioen voor je geregeld werd en je er, behalve een baan vinden en die behouden, zelf verder niets aan hoefde te doen. Ze kochten begin jaren tachtig, in de tijden van de torenhoge hypotheekrente, een huis waar ze krom voor moesten liggen. Kinderen gingen de deur uit, de rente daalde; hun financiële situatie werd met de jaren steeds rianter. Tot het huis te groot werd en het onderhoud te veel. Toen werd de eengezinswoning verruild voor een mooi gelijkvloers (huur)appartement in de stad. Ze konden daar heerlijk wonen en hadden nergens omkijken meer naar en de huur kon gemakkelijk voldaan worden uit het pensioeninkomen. Totdat mijn vader kwam te overlijden, toen zakte het inkomen voor mijn moeder behoorlijk terug terwijl de vaste lasten onveranderd bleven (en daarmee voor mijn moeder proportioneel hoog werden).
Gelukkig staat er nog een deel van de overwaarde van het huis op de bankrekening! Maar zoals bij veel mensen van die generatie het geval is heeft mijn moeder ook een schroom om de spaarrekening aan te spreken! Met als gevolg dat ze veel soberder leeft dan eigenlijk noodzakelijk is. Jammer toch?

Mijn grote wens
Ik zou zo graag voor mijn moeder, die nu in de tachtig is, een direct ingaande levenslange netto lijfrente willen kopen. Maar dit product bestaat helaas niet. Het is onvindbaar op internet (laat staan execution only af te sluiten) en een rondje langs jullie call centert levert ook helaas niets op. Als het niet fiscaal gedreven is, lijkt er geen product voor te zijn.
Op tijd beginnen met je financiële planning is natuurlijk hartstikke mooi, maar je moet dan wel alle scenario’s afdekken en wie doet dat nou? Je weet niet wanneer je overlijdt of wie van de partners het eerste gaat. Wat meer flexibiliteit zou toch voor iedereen fijn zijn? Ik ben zo benieuwd, beste verzekeraars, wat u hier nu van vindt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s