Sparen, beleggen of hypotheek aflossen?

Geplaatst op

Het aflossen van je hypotheek is de beste belegging. Dit zei Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank onlangs naar aanleiding van de lage rentestanden die spaarders al enkele jaren teisteren. Naar verwachting zullen de lage rentes nog wel een lange tijd aanhouden. Ook voor beleggers verwacht de heer Knot dat zij de komende jaren genoegen zullen moeten nemen met lage rendementen.

Dief van je portemonnee
Er is een tijd geweest, en dat is nog helemaal niet zo lang geleden, dat financieel adviseurs ons voorhielden dat het juist onverstandig was om af te lossen op je hypotheek. Immers, zo zou je niet profiteren van de renteaftrek en daardoor jammerlijk belastingvoordeel mislopen. Dit beeld is echter door een aantal oorzaken de laatste jaren flink veranderd. De crisis op de huizenmarkt heeft hier wel het scherpst aan bijgedragen: door de dalende woningprijzen in combinatie met de maximale hypotheekschulden zijn veel woningen “onder water” komen te staan. Geen prettige situatie. De afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de lage rentestanden deden de rest. Mensen zijn massaal aan het aflossen geslagen. Maar is dit inderdaad wel, zoals Klaas Knot beweert, de beste strategie?

Kosten lening
Stel, je hebt een annuïtaire hypotheek van € 200.000 met een looptijd van 30 jaar en een rente van 3%. Stel verder dat het gemiddelde fiscale aftrekpercentage 45% bedraagt. Dan bedraagt de totale hypotheek (alle betalingen aan aflossing en rente) over de gehele looptijd € 258.364 netto. Dat komt neer op een gemiddeld jaarlijks kostenpercentage van 0,8 %.
Wat is, met deze wetenschap, dan nu het beste om te doen? Sparen, beleggen of je hypotheek aflossen?

Sparen
Als je spaart heb je te maken met de zogenaamde vermogensrendementsheffing die 1,2% per jaar bedraagt (dit tarief wordt overigens volgend jaar voor spaarders met een vermogen tot € 125.000 verlaagd naar 0,87% en voor grotere spaarders  komt dit tarief boven de 1,2% te liggen). Als we uitgaan van het huidige tarief van 1,2% leert een simpel sommetje ons al snel dat sparen in dit verband pas interessant wordt bij een rendement dat hoger is dan 2% (de kosten voor de hypotheek en de vermogensrendementsheffing opgeteld). Echter, in de praktijk zijn de spaarrentes op dit moment historisch laag. Zelfs spaardeposito’s, zeker bij de grootbanken, komen nog maar amper boven de 1% uit. Klaas Knot heeft dus gelijk als hij zegt dat het aflossen van de hypotheek op dit moment gunstiger is dan sparen.

Beleggen
Als je gaat beleggen speelt diezelfde vermogensrendementsheffing ook weer een rol. Ook beleggen wordt dus pas aantrekkelijk bij een behaald rendement hoger dan 2%. Als je bij verschillende beleggingscategorieën kijkt naar de rendementen dit jaar tot zover dan zie je een heel fluctuerend beeld: uitschieters tot bijna plus 60% en achterblijvers tot min 20% en van alles daartussen. Het is op basis van de cijfers dus niet zo gemakkelijk te zeggen of beleggen aantrekkelijk of onaantrekkelijk is. Als Klaas Knot gelijk krijgt en zegt dan ook voor aandelen de rendementen omlaag gaan dan zal de kans om een beter resultaat halen met beleggen dan met aflossen wel kleiner worden. Maar niet per se onmogelijk.

Sparen, beleggen of aflossen?
Bij de keuze tussen sparen of aflossen levert aflossen op dit moment het hoogste rendement. Echter, bedenk dat wanneer je aflost, je geld vast zit in je huis. Je hebt wel een buffer van spaargeld nodig om eventuele tegenvallers mee op te kunnen vangen. Bekeken vanuit het voorzorgsmotief moet sparen dus! Al zou je daarvoor een negatieve moeten accepteren! Als je buffer voldoende is (volgens een vuistregel ongeveer zes netto maandsalarissen), kun je gaan aflossen of beleggen of een beetje van beide…
Waar de opbrengsten op je beleggingen onzeker zijn, is het rendement op je aflossing gegarandeerd. Beleggen brengt dus risico met zich mee. Maar het leuke van risico is dat het in je voordeel kan werken. Wat je ook doet, spreiding is altijd een goed advies!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s