Vragen om jezelf te stellen bij het beoordelen van je pensioenregeling

Geplaatst op Geupdate op

Mensen in loondienst beschikken vaak over een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde; namelijk deelname in een pensioenregeling. Tegelijkertijd weten maar weinigen hoe hun regeling ongeveer in elkaar zit. Dat geeft gelukkig niet altijd iets omdat veel regelingen behoorlijk goed zijn. Helaas kan dat niet voor elke regeling gezegd worden: er zijn grote verschillen!
Er wordt de laatste tijd niet voor niets zo gehamerd op pensioencommunicatie. Het gevaar schuilt er namelijk in dat men zich van een goed pensioen verzekerd waant, terwijl dat helemaal niet zo is.  Vanwege de enorme financiële gevolgen, is het belangrijk om aandacht te schenken aan je pensioenregeling: hieronder een paar tips om op te letten.

Hoeveel krijg ik?
De eerste (en eigenlijk de belangrijkste) vraag is: hoeveel krijg ik? Dit valt af te lezen op het Uniform Pensioen Overzicht dat je jaarlijks krijgt toegestuurd. Hier staan twee getallen op: het maximaal te bereiken pensioen (dat je krijgt als je tot pensioeningangsdatum bij dezelfde werkgever blijft) en het inmiddels opgebouwde pensioen. Als je plannen voor een carrièreswitch hebt is het niet zo handig om je te verlekkeren aan het maximaal te bereiken pensioen, maar anders kun je best van dat bedrag uitgaan.

Vervolgens moet je dit bedrag goed tot je door laten dringen. Hoeveel is dit bedrag waard? De beste manier om dit te doen is door het te koppelen aan je huidige levensstijl. Bepaal wat je nu vrij te besteden hebt en maak een inschatting van hoeveel je vrij te besteden zult hebben bij jouw te bereiken pensioenbedrag. Je moet daarvoor een inschatting maken van je toekomstige kosten en je zult bruto bedragen om moeten rekenen naar netto bedragen.
Het lijkt ingewikkeld, maar bedenk dat het sowieso onmogelijk is om een correcte voorspelling van de toekomst te maken. Een grove inschatting is al veel beter dan helemaal niks! En voor het rekenen met bruto en netto bedragen zijn veel gratis calculators op internet te vinden die het rekenwerk vergemakkelijken.

Vind je dit toch te lastig en te omslachtig, hanteer dan de vuistregel dat je pensioeninkomen ongeveer 70% van je huidige inkomen moet zijn.

Is mijn pensioen gegarandeerd?
Ben je gerustgesteld over de hoogte van je pensioen? Dan is het van belang om te weten hoe zeker het is dat je dat bedrag ook daadwerkelijk zult ontvangen. Twee zaken zijn daarbij van belang. Ten eerste,  in de aard van de pensioenregeling ligt besloten of de toezegging wel of niet gegarandeerd is. Als je een pensioenregeling hebt waarbij je alleen premie inlegt maar die verder niets zegt over het opgebouwde kapitaal of het aan te kopen pensioen is het erg onzeker wat je later krijgt. Vaak wordt bij deze regelingen wel een indicatief pensioen afgegeven op het UPO, maar deze is gebaseerd op de huidige tarieven en rentestanden. Hoe deze tarieven zijn op het moment dat jij stopt met werken en je pensioen gaat aankopen kunnen we nu onmogelijk weten. Het kan nog alle kanten op.
Daarnaast zijn er de zogenaamde garantieregelingen die de hoogte van het pensioen wel garanderen. Maar ook hier is er enige mate van onzekerheid. Als de pensioenfondsen niet in staat zijn de toezeggingen gestand te doen, gaat er gekort worden.
Niet in het leven is zeker (het is een dooddoener van jewelste), maar de onzekerheid in de laatste categorie is veel kleiner dan de onzekerheid in de eerste categorie.

Hoe zit het met de risico’s?
Dan is het nog belangrijk om stil te staan bij de risico’s die je loopt. Wat als je voortijdig komt te overlijden? Is er dan iets geregeld voor je nabestaanden? Of moeten ze, in zo’n verdrietige situatie ook nog eens gedwongen gaan verhuizen? En wat als je ziek wordt? Is er dan iets geregeld voor arbeidsongeschiktheid?

Slagroom op de taart
Dit zijn de meest fundamentele vragen die je jezelf moet stellen als het gaat om je pensioen. Er zijn er nog veel meer te bedenken (bijvoorbeeld, wanneer kan ik met pensioen? ) maar deze vallen mijns inziens meer in de categorie “slagroom op de taart”. Kijk eerst maar eens of je deze drie vragen kunt beantwoorden. Het is misschien niet het leukste karweitje, maar het is wel verstandig…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s