Pensioenleeftijd

Geplaatst op

Gisteren ging het in het televisieprogramma Radar over de pensioenleeftijd. In het programma kwam naar voren dat mensen over het algemeen helemaal niet weten wanneer ze met pensioen kunnen. Velen verkeren in de veronderstelling dat ze vanaf 65 jarige leeftijd AOW zullen ontvangen. Dat dit tegenwoordig wat later is weten een heleboel mensen ook nog wel, maar dat soms tot pas boven de 70 jaar is komt voor velen als een complete verrassing.  Het schort nogal aan de communicatie over dit onderwerp was de conclusie van het programma.

De feiten
De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Voor 2022 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Daarna wordt de AOW leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Als deze stijgt, stijgt ook de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden. Een verhoging van de AOW-leeftijd maakt de overheid uiterlijk 5 jaar van tevoren bekend.

Verwachting
Op dit moment bedraagt de huidige bevolking bij geboorte ruim 83 jaar voor vrouwen en ruim 79 jaar voor mannen. Ter vergelijking, in 1950 waren die verwachtingen respectievelijk bijna 73 en ruim 70 jaar. Mensen leven nu dus gemiddeld zo’n 10 jaar langer dan grofweg 70 jaar geleden. Naar verwachting houdt deze stijging aan en zal die nog veel sneller verlopen. Volgens de prognoses zullen vrouwen in 2060 voor het eerst de grens van 90 jaar passeren.

Plannen
De website van de overheid (mijnpensioenoverzicht.nl) gaat uit van de nu geldende tarieven en houdt geen rekening met prognoses en volgens Radar wringt hem nu juist daar de schoen. Ofschoon een planningstool voor veel mensen waardevol zou kunnen zijn is het ook erg begrijpelijk dat een overheidsplatform uitgaat van de huidige feiten en zich niet op het gladde ijs van verwachtingen kan begeven. Het projecteren van de verwachtingen op de data van de overheid is een stap die je derhalve zelf zult moeten zetten.

Zekerheid
En daar wordt het moeilijk. Verwachtingen zijn per definitie omgeven met allerlei onzekerheden. Het is natuurlijk een heel prettig vooruitzicht: een lang (en hopelijk ook gelukkig) leven. Maar als we onze blik naar de overkant van de oceaan richten moeten we constateren dat in de Verenigde Staten de levensverwachting voor het eerst in ruim twintig jaar is afgenomen. Als redenen voor deze daling worden overgewicht en armoede aangevoerd.
Als Amerika, in vele opzichten voor ons een gidsland, ons ook hier voorgaat gaat dat zeker gevolgen hebben voor de AOW leeftijd!

Kortom, hoe waardevol is een planning gebaseerd op onzekere feiten? In plaats van één onzekere lange termijn voorspelling kun je ook regelmatig naar de website terugkeren. Als er dan iets is veranderd zie je het gelijk en kun je tijdig bijsturen. Hou er in je achterhoofd ook rekening mee dat alles altijd weer anders loopt dan je aanvankelijk had gedacht……..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s