Kleine pensioenen

Geplaatst op

Als je ergens kort werkt, bijvoorbeeld via een detacheerder of uitzendbureau, kan het zijn dat je een klein pensioentje opbouwt. Deze kleine pensioenen worden dikwijls afgekocht. Op dit moment mag dat twee jaar na beëindiging van de deelname aan de pensioenregeling.
Vanwege de relatief hoge administratiekosten van kleine pensioenen wordt van deze mogelijkheid veelvuldig gebruik gemaakt. Voor iemand die vaak van baan wisselt kan het dus zijn dat telkens het pensioen wordt afgekocht en hij of zij dus helemaal geen pensioen opbouwt ondanks het feit dat er wel steeds in loondienst is gewerkt. Een onprettige bijkomstigheid bij toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt!

Regeling waardeoverdracht klein pensioen
Om deze reden wil het kabinet de kleine pensioenen onderbrengen in een systeem van waardeoverdracht dat op 1 januari 2018 in werking moet treden.
Het recht van afkoop van kleine pensioenen komt dan te vervallen, maar pensioenuitvoerders krijgen het recht (geen verplichting!) om kleine pensioen over te dragen naar de nieuwe uitvoerder van de deelnemers. Dit mag zonder toestemming van de deelnemer.

Hele kleine pensioenen komen simpelweg te vervallen. Bij premieovereenkomsten ligt de grens dan op een afkoopwaarde van € 14 en bij uitkeringsovereenkomsten op een levenslange uitkering van om en nabij de € 2 per jaar.

Het is de bedoeling om de nieuwe regeling te laten gelden voor bestaande en nieuwe aanspraken. Drie jaar na inwerkingtreding wordt gekeken of het systeem goed werkt of dat afkoop weer gewoon moet kunnen plaatsvinden. Als het goed werkt zou het kunnen dat het recht op waardeoverdracht van kleine pensioenen kunnen worden omgezet in een plicht. Daarnaast wordt dan ook bekeken of een dergelijke overdracht ook naar vorige uitvoerders zou kunnen plaatsvinden.

Size matters
Vele kleintjes maken één grote en dat geldt ook voor pensioenpotjes. Het is goed dat deze potjes samengevoegd worden in plaats van afgekocht. Echter, veel van deze potjes zijn niet alleen klein gebleven door de korte looptijd. Vaak is de inleg in de regelingen in de uitzend- en detacheringsbranche dermate laag dat ook bij een lang dienstverband het pensioen nog klein zal blijven.

Een simpele vuistregel zegt dat je één dag in de week moet werken voor je pensioen. Dat komt neer op een inleg van 20% van het salaris. En dan te bedenken dat veel regelingen in de uitzend- en detacheringsbranche de 1% soms nog niet eens halen! Voor een werknemer die lange tijd in dergelijke regelingen deelneemt is het samenvoegen van de kleine pensioentjes alleen nog niet voldoende. Een pensioentoezegging is in Nederland niet verplicht, maar misschien is het de overweging waard dat als er een pensioentoezegging wordt gedaan, dat er dan tevens een ondergrens aan de toezegging wordt gesteld. Schijnzekerheid is nog geen zekerheid!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s