Eerder stoppen met werken: een rekenvoorbeeld

Geplaatst op Geupdate op

Veel mensen willen graag eerder stoppen met werken.  Deze wens staat haaks op de ontwikkelingen in de pensioenen waar de pensioenleeftijd juist steeds verder oploopt terwijl regelingen die vervroegd uittreden mogelijk moeten maken (behoudens enkele overgangsregelingen) allemaal zijn opgehouden te bestaan. Toch is het nog steeds mogelijk om eerder te stoppen met werken. Je moet het alleen wel zelf betalen.
Hoeveel kost het nou om eerder te kunnen stoppen met werken? En hoe pak je zoiets aan?

Een rekenvoorbeeld
Esther (45) en Klaas (50) van der Wal, hebben drie kinderen. Klaas heeft een netto maandsalaris van 3.500 euro. Esther heeft geen eigen inkomsten. Verder hebben ze een eigen woning met een marktwaarde van € 350.000 en een spaartegoed van € 80.000. De hypotheek loopt nog 15 jaar. Als Klaas 60 is, is zijn hypotheek die nu nog € 1.000 per maand kost, volledig afgelost. Hun kinderen zijn naar verwachting over 15 jaar allemaal de deur uit. Esther en Klaas willen hun spaartegoed achter de hand houden voor studie van de kinderen of om ze zo nu een dan eens een financieel steuntje in de rug te kunnen geven. Klaas houdt er rekening mee dat hij op zijn 70e pas AOW zal krijgen (alhoewel dat op dit moment nog niet bekend is). Klaas wil stoppen met werken als zijn kinderen op eigen benen staan. Op 65 jarige leeftijd dus. Klaas en Esther moeten dan 5 jaar zelf zien te overbruggen.

Hoeveel hebben ze nodig?
Klaas en Esther hebben een netto maandsalaris van € 3.500. Ze willen dezelfde levensstandaard houden, dus ze gaan uit van hetzelfde bedrag. Echter, omdat de woning tegen die tijd is afgelost hebben ze tegen die tijd aan € 2.500 genoeg. Ze hebben dus nodig € 2.500 x 12 x 5 = € 150.000.

Nu zijn Esther en Klaas geen bange mensen. Ze durven best wat risico te nemen en kiezen een matig offensieve beleggingsportefeuille met een verwacht rendement van 5% per jaar. Om dit kapitaal te kunnen bereiken moeten ze vanaf nu elke maand 552 euro inleggen. Dat is voor Klaas en Esther niet haalbaar. Met hun huidige inkomen houden ze geen geld over om te sparen. Tenzij Esther een baan kan vinden of Klaas promotie maakt waardoor ze toch voldoende inkomsten kunnen genereren om van te kunnen sparen lijkt eerder stoppen met werken niet haalbaar voor ze.

Wat is dan wel mogelijk?
Als ze hun levensstijl nu en in de toekomst versoberen lukt het misschien wel. Stel dat ze nu en in de toekomst met 300 euro minder toe kunnen per maand. Hun doelkapitaal wordt dan: € 132.000. Ze kunnen vanaf nu die 300 euro per maand opzij zetten voor hun vroegpensioen. Dit levert hun over 15 jaar een kapitaal op van € 81.565. Nog veel te weinig.
Een jaartje later (en dus ook minder) vroegpensioen dan? Dit kost € 105.600 waarbij een jaar langer sparen € 89.424 in het laatje brengt. Het komt al in de buurt. Ergens tussen de drie en half en vier jaar eerder stoppen met werken lijkt op deze manier mogelijk. (We laten voor het gemak de onzekere beleggingsresultaten en inflatie maar even buiten beschouwing).
En anders kunnen ze hun woning altijd nog verkopen en verhuizen naar Zuid Limburg of Oost Groningen.

Keuzes
Klaas en Esther hebben mogelijkheden. Door zuiniger te leven, meer inkomsten zien te krijgen of later hun eigen huis op te eten of een combinatie van deze kunnen ze bijna zo vroeg stoppen met werken als ze maar willen. Alles draait om keuzes. En daarvoor is het op een rij krijgen van je wensen essentieel. Wel of niet eerder stoppen met werken begint in ieder geval altijd met een goede planning!! En hoe eerder je begint met plannen. Hoe groter je mogelijkheden. Simpel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s