Jouw financiële planning maak je zo

Geplaatst op

Geld maakt niet gelukkig, maar het is verdomd onhandig als je te weinig hebt! Geld is nou eenmaal een onmisbaar middel in het leven. Mijn persoonlijk overtuiging is dan ook dat het nuttig is om een financiële planning te hebben. Dat hoeft niet eens met alle toeters, bellen en fiscaal optimale trucjes, maar gewoon een beetje een idee van je inkomsten en uitgaven. Zowel nu als in de toekomst. Maar hoe doe je dat?

Verplaats je eens in je toekomstige ik
Onlangs las ik in de NRC een artikel waarin de schrijfster, Annemiek Leclaire, getriggerd door een billboard van een Amerikaans pensioenbedrijf met de tekst: “Make the Future You proud” ging nadenken over haar toekomst. Ze bedacht wat haar op haar 70e gelukkig zou maken en kwam uit op een gelukkig leven waarbij de kinderen goed terecht zijn gekomen, haar man en vrienden er nog zouden zijn, een bankrekening die leuke dingen mogelijk zou maken en een fit en gezond lijf. Plots realiseerde ze zich wat dat betekende voor haar leven nu, namelijk: aandacht voor dierbaren en vrienden, geld verdienen, sparen, sporten en gezond eten.
Tevreden constateerde ze dat ze nu beschikte over een rijtje prioriteiten waarvoor ze geen zelfhulpboek, cursus of coach meer voor hoefde te raadplegen!

Wetenschappelijk bewezen
Datzelfde artikel bevatte verder interessante wetenschappelijke onderbouwing. De schrijfster haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat proefpersonen, geconfronteerd met hun tien jaar oudere zelf (deze mensen kregen met software gemanipuleerde toekomstfoto’s van zichzelf te zien), meer geneigd waren geld voor hun pensioen te reserveren dan de mensen die recente foto’s van zichzelf hadden gezien. Er blijkt dus een kloof te liggen tussen hoe mensen nu zijn en hoe ze zichzelf in de toekomst zien. Die kloof verklaart waarom ze ongezond blijven leven en niet sparen. Hoe meer je je kunt identificeren met je toekomstige zelf, hoe makkelijker je je committeert aan lange termijndoelen.

Handige tools
Verder noemt ze nog een aantal handige sites en apps waarmee je je band met je toekomstige zelf kunt versterken, bijvoorbeeld de app changemyface.com die toont hoe je gezicht er uit zien als je nog eens twintig jaar lang doorgaat met zuipen, paffen of zonnebaden. Via hifutureself.com kun je korte notities de toekomst in sturen. Maar de meest gebruikte methode is de “brief aan je toekomstige zelf” (wikihow.com). Via de site futureme.org schrijf je een mail aan je toekomstige zelf dat je op elk gewenst moment, tot aan 2065, naar je eigen mailadres kunt laten sturen.

Oppassen
Dit soort grappige hulpmiddeltjes zijn amusant en kunnen nut hebben, maar zijn natuurlijk niet zaligmakend. Elke levensfase heeft zijn of haar eigen prioriteiten en interesses. Naarmate het leven vordert gaan we andere dingen belangrijk vinden. De toekomst voorspellen kan nou eenmaal niet, maar je een voorstelling van je toekomstige zelf maken is hartstikke zinvol! Hoe concreter en persoonlijker de toekomstverbeelding, hoe groter de kans dat deze daadwerkelijk het gedrag en de (financiële) keuzes gaat sturen.

Wat zo’n slogan van een pensioenbedrijf wel niet teweeg kan brengen! Ik hou het maar even bij: “van het concert des levens krijgt niemand een program” en “wat in het vat zit, verzuurt niet”!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s