Wat pensioen en aardappels met elkaar gemeen hebben

Geplaatst op

Pensioen wordt altijd moeilijk gevonden. En dat is het ook wel. Maar als je pensioen ontdoet van het fiscale en juridische sausje wat er overheen is gegoten, en alleen kijkt naar de essentie van de oudedagsvoorziening is het juist verbluffend simpel! Vergelijk het eens met de aardappeleconomie.

Aardappeleconomie
Dit verhaal heb ik eens gehoord van een econoom. Economen houden van modellen en versimpelde weergaven van de werkelijkheid. De aardappeleconomie is daar een mooi voorbeeld van. Stel je eens een samenleving voor waarin maar één product bestaat (economen noemen dat een “goed”). In dit geval is dat de aardappel. Dan heb je, als aardappelbezitter, een keuze: je kunt je aardappels opeten (consumeren) of je kunt de aardappels in de grond stoppen, zodat je volgend jaar ook weer te eten  zult hebben (investeren genoemd in economentaal).

Alle aardappels meteen opeten is geen goed idee, immers je zult volgend jaar niets meer hebben en in deze simpele economie omkomen van de honger. Alle aardappels in de grond steken is evenmin een goed idee, je moet nu ten slotte ook leven! Je zult dus ergens een balans moeten vinden tussen hoeveel nu en hoeveel later.

En dan nog steeds kan er van alles gebeuren: er kan droogte optreden met tegenvallende oogst als gevolg , of juist extreme regen vallen zodat je aardappels al verrotten terwijl ze nog in de grond zitten. En wat te denken van schimmels en ziektes?
Dat het leven ook in een simpele samenleving hard kan zijn blijkt maar weer.

Pensioen
Deze versimpeling van de werkelijkheid is voor iedereen goed te volgen. En als je nu de aardappels in bovenstaand verhaal vervangt door geld, dan heb je de essentie van een oudedagsvoorziening te pakken. Alle fiscale en juridische verfijningen ten spijt, als je nu alles opmaakt heb je later niets meer! Zo simpel is het!

Vermogensopbouw
Pensioen heeft alles te maken met sparen! En eigenlijk maakt het niet uit hoe je dat doet. Of het nu via een verzekeraar is, via een pensioenfonds via je eigen huis of in je oude sok (alhoewel ik dat laatste niemand aan zal bevelen). Weten hoeveel je nodig hebt is belangrijk en bedenkt dat je tijdens je opbouwjaren te maken kunt krijgen met (mee- of) tegenvallende beleggingsresultaten, (mee- of) tegenvallende rentestanden, (mee- of) tegenvallende inflatie. Zie het maar als de weersinvloeden, schimmels en ziektes van de aardappelboer. En doe dan maar net als hij: plant je pootgoed op verschillende akkers, gebruik verschillende rassen en geef je gewassen zo nu en dan wat water of kunstmest en verwijder zo af en toe het onkruid.
Of in gewone mensentaal: spaar zo veel je kan, spreid daarbij je geld over verschillende categorieën (aandelen, obligaties, spaardeposito’s, je hypotheek). Je hoeft er niet dagelijks naar te kijken, maar geef het wel zo af en toe aandacht. Je zou eens een veldje kunnen hebben waar toch een schimmel onder de leden zit…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s