Vroegpensioen: het kan als je echt wilt!

Geplaatst op Geupdate op

Misschien is het wel even door uw hoofd geschoten tijden de zomervakantie. Of juist daarna: stapvoets rijdend in de avondspits of staand in een overvolle intercity. Gaat dit nog twintig, dertig jaar zo verder, of is het mogelijk om eerder te stoppen?

Zo opent het onderhoudende artikel over eerder stoppen met werken van Anne Dohmen in het NRC van afgelopen weekend. Eerder stoppen met werken: het kan als je het echt wilt stelt de auteur. Hier volgt een samenvatting.

In het artikel verwijst ze naar Gerhard Hormann, bekend van het boek Hypotheekvrij. Toen Hormann zich realiseerde dat hij zo’n twee werkweken per maand in de auto zat – in de file tussen zijn huis in Rotterdam en zijn kantoor in Amsterdam – en dat hij het merendeel van zijn tijd “verkocht voor geld” was het hek van de dam. Hij en zijn vroeg begonnen serieus te bezuinigen en te sparen. Niet meer op vakantie, auto ingeruild voor een tweedehands boodschappenautootje, nooit meer uit eten. Daarnaast hebben ze hun hypotheek versneld afgelost met € 20.000 per jaar, en zijn ze nu bijna hypotheekvrij. Zijn doelstelling is nu “zo weinig mogelijk werken”. Vanaf zijn zestigste is Hormann van plan om helemaal niets meer te doen.

Volgens onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau willen we graag op ons 61ste stoppen met werken. Maar we gaan er van uit dat het pas na ons 66ste ook daadwerkelijk kan. En dat is mogelijk nog optimistisch!

We willen wel eerder stoppen met werken, maar we willen niet inleveren op onze levensstandaard. De meeste mensen, zegt econoom en publicist oer geldzaken Erica Verdegaal, blijven dus maar gewoon in de stroom meegaan. Ze doen wat bijna iedereen doet, en dat is: steeds harder en langer doorwerken. En dat moeten ze vaak ook. Verdegaal: “Nu worden de huizenprijzen weer opgedreven, en toch blijven we dure huizen kopen in de Randstad en onszelf vastzetten in hoge hypotheken.” Veertigers van nu, zegt ze, hebben een hoge hypotheek, hoge maandlasten, ze gaan op dure vakanties en rijden in dure auto’s. En dus moeten ze doorpezen.

Gerhard Hormann doet dat anders. Hij denkt nu bij alles wat hij doet aan zijn “dertien jaar oudere virtuele zelf”. Bijvoorbeeld als hij op een dag 120 kilometer heeft gefietst op zijn racefiets. “Dan vraag ik me af of ik dat ook zou kunnen als ik zeventig ben. Twijfelachtig. Hooguit met een elektrische fiets.” Hij voelt zich weleens schuldig, zegt hij, als mensen om hem heen overspannen raken doordat ze veel te hard werken. “Maar aan de andere kant: ik ben wel op tijd begonnen met sparen en aflossen”.

Wie dat niet heeft gedaan, of het door een gebrek aan financiële middelen niet kan doen, heeft het gevoel geen regie te hebben over zijn pensioenleeftijd, zegt hoogleraar Kène Henkens. Een vroegpensioen bestaat niet meer. Voor diegenen die niet beschikken over een goedgevulde bankrekening of een afgeloste hypotheek is een deeltijdpensioen een mogelijkheid. Veel pensioenfondsen bieden deze mogelijkheid ook. Toch wordt er in de praktijk nog niet veel gebruik van gemaakt. Waarschijnlijk omdat mensen nog niet weten dat het kan, of omdat werkgevers er niet aan mee willen werken.

Eerder stoppen met werken draait om planning en keuzes. Er zijn mogelijkheden, maar het vereist wel een strategie. Denk er maar eens over na…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s