Pensioenvernieuwing

Geplaatst op

Het ziet er naar uit dat we nu, na maanden van formeren, weldra een nieuw kabinet gaan krijgen.
Wat betekent dit voor de pensioenhervormingen?

Dat er hervormd moet worden, daar is iedereen het wel over eens. Men wil graag voor iedereen een adequaat pensioen met meer mogelijkheid voor individuele en flexibele keuzes in de pensioenregelingen, maar hoe dat er concreet uit gaat zien is nog verre van duidelijk. En het zal ook nog wel even duren voordat dit definitief gestalte krijgt. Ik hoop op een paar flinke stappen in de goede richting. Hier alvast mijn (bescheiden) wensenlijstje:

Onderscheid tussen tweede en derde pijler
Ik zou het mooi vinden als het onderscheid tussen tweede en derde pijler verdwijnt. Wat mij betreft een kunstmatig onderscheid tussen potjes die toch al hetzelfde doel dienen en (min of meer) dezelfde fiscale behandeling  kennen.
Zo kan een werknemer die start bij een klein bedrijf zonder pensioenregeling zijn potje uit de derde pijler voegen bij zijn pensioenfonds (of verzekeraar) als hij later bij een ander dienstverband wel in een pensioenregeling gaat deelnemen. Dit lijkt me ten goede komen aan continuïteit en de betrokkenheid. Een soort eigen pensioenrekening dus. En misschien mag er dan van deze rekening dan een deel worden aangewend voor de zo vurig gewenste persoonlijke keuzes (aflossen hypotheek, eerder stoppen met werken, studie, zorgverlof etc.)

Mag de levensloopregeling weer terug?
In dat verband schiet mij de (veel te vroeg overleden) levensloopregeling weer te binnen. Een regeling die is geïntroduceerd tegelijk met het afschaffen van het prepensioen. De regeling sloeg toentertijd totaal niet aan. Deelnemers bleven massaal uit en daaruit concludeerde het toenmalige kabinet dat de  levensloopregeling  maar weinig bijdroeg om de druk in het “spitsuur van het leven” van de werknemers te verminderen.
Eigenlijk jammer, want volgens mij was het juist een heel goed idee en zitten er veel elementen in die overeenkomen met de hedendaagse roep om pensioenhervormingen. Stiekem denk ik dat het mislukken van de levensloop niks te maken heeft gehad met het idee zelf, maar meer met het feit dat heel Nederland al deelnam aan spaarloonregelingen in combinatie met de eis dat je niet aan beide regelingen tegelijk mocht deelnemen.

Misschien geen gek idee om dat oude plan weer eens uit de mottenballen te halen. Een paar aanpassingen links en rechts en voilà….. een stapje in de goede richting…
Dan mag het kabinet zich nu verder gaan buigen over de grote stapel dossiers: flexibele AOW, afschaffen doorsneepremie…. Kortom: werk aan de winkel!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s